Inte helt oväntat så börjar ishockey sin historia i Kanada. Redan 1875 spelades den första hockeymatchen i mordern tappning i Montreal, Kanada. Ett par år senare, 1890-talet, fick även USA upp ögonen för sporten. 

1917 startade sedan NHL (National Hockey League) där både USA och Kanada medverkar. Ända sedan dess har denna liga varit den primära professionella föreningen. Majoriteten av spelarna i NHL har alltid varit från Kanada med sedan 1980-talet har det tillkommit spelare från både USA och Europa. Under år 1930 började världsturneringar som fortfarande spelas varje år.  

Till Sverige kom ishockey i början av 1920-talet. 1922 bildades Svenska ishockeyförbundet. Men redan 1912 fick Sverige en plats i Internationella ishockeyförbundet så det är det datumet som brukar ange det officiella året när ishockey blev en sport i Sverige.

När de första olympiska spelen för ishockey hölls i Antwerpen 1920 hade Sverige inte en tanke på att delta  då bandy fortfarande var den dominerande sporten. detta vände när en amerikansk filmregissör och före detta ishockeyspelare Raoul Le Mat kom till Sverige och såg några bandymatcher under 1919. Han blev imponerad av svenskarna på isen och sponsrade privat ett landslag olympiska spelen i Antwerpen. Sverige kom på fjärde plats. Därefter fick ishockey sitt verkliga uppsving i Sverige. 

1921 var det Sverige som anordna Europamästerskapen och Sverige blev Europamästare efter vinst mot Tjeckoslovakien. Det var dock den enda matchen som spelades också.   

Första ishallen i Sverige öppnade 1931 och kallades då ett ispalats. 

I sverige spelas SHL (Svenska hockeyligan), Hockeyallsvenskan, Hockeyettan (Norra, Östra, Västra och Södra), division II, division III och division IV. Därefter finns det även Juniorishockey. 

I början av 2000-talet fanns det 354 ishallar och 136 isbanor, 726 ishockeyföreningar, 2829 lag och 62 003 licensierade spelare och domare. 

Theme BCF By aThemeArt - Proudly powered by WordPress .
BACK TO TOP